Home » Promotion » PROMOCIJA MASTER PROGRAMA PRAVO I ROD

PROMOCIJA MASTER PROGRAMA PRAVO I ROD

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, uz podršku Fondacije Centar za demokratiju i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u petak, 21. juna 2024. organizuje promociju master programa Law and Gender (Pravo i rod), povodom upisa prve generacije studenata u školskoj 2024/25. godini.

Nastava na akreditovanom programu master akademskih studija Law and Gender u celosti se izvodi na engleskom jeziku. Pravo upisa imaju studenti sa završenim studijama prava, društvenih i humanističkih nauka, menadžmenta i biznisa, a nakon završenog mastera dobijaju zvanje – Master prava – Pravo i rod, koji na engleskom jeziku glasi: Master of Laws in Law and Gender.

Ciljevi programa su da afirmiše rodno kompetentni pristup studijama prava i visokoškolskom obrazovanju u celini; da doprinese razvijanju rodno senzitivnog pristupa u pravosuđu, pri odlučivanju u organima državne uprave, stvaranju državnih/regionalnih i lokalnih propisa koji se odnose na ekonomiju, politiku, socijalnu sigurnost, medije, kulturu; da pruži odgovarajuće znanje i sposobnosti za obavljanje kako pravničkih, tako i drugih poslova koji se odnose na urodnjavanje svih relevantnih javnih politika; da doprinese razvijanju svesti o značaju rodne ravnopravnosti za afirmaciju ljudskih prava i vladavine prava.

AGENDA

12.30-13.00h Pozdravne reči:

  • dr Marko Jovanović, prodekan za međunarodnu saradnju, Pravni fakultet
  • Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
  • Nataša Vučković, Generalna sekretarka Fondacije Centar za demokratiju

13.00-13.40h Predstavljanje master programa:

  • dr Dragica Vujadinović, koordinatorka LAWGEM projekta
  • dr Ivana Krstić, upravnica mastera Pravo i rod

13.40-14.30h Pitanja i odgovori

Studijski program master akademskih studija „Pravo i rod“ je pripremljen u okviru projekta Erasmus Plus Strateškog partnerstva u visokom obrazovanju, pod nazivom „Novi kvalitet obrazovanja za rodnu ravnopravnost – Strateško partnerstvo za razvoj studijskog programa master studija „Pravo i rod“ (New Quality in Education for Gender Equality – Strategic Partnership for the Development of Master’s Study Program `Law and Gender` – LAWGEM), koji je Univerzitet u Beogradu (Pravni fakultet), kao koordinator, implementirao u okviru projekta koji dodeljuje Evropska komisija. U konzorcijumu projekta bile su akademske institucije iz Evropske unije (EU) i Srbije: Univerzitet u Beogradu, Pravni fakultet; Univerzitet LUMSA, Palermo/Rim (Italija), Fakultet za pravo, ekonomiju i komunikacije; Sarland Univerzitet, Institut Evropa, Pravni fakultet (Nemačka); Univerzitet u Kadizu, Fakultet za radne odnose (Španija); Fakultet u Erebru (Švedska), Škola prava, psihologije i socijalnog rada. Pridruženi članovi projektnog tima su bili institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Fondacija Centar za demokratiju.

Program predstavlja i važan doprinos realizaciji ciljeva održivog razvoja Agende 2030 UN usmerenih na kvalitetno obrazovanje i rodnu ravnopravnost.

Lawgem promocija – Pozivno pismo (pdf)